En fråga om underlag
Alla som rider vet hur viktigt underlaget är. Det är A och O, utan bra underlag kan man heller inte rida.
Men kan man få för mycket av det goda? Ja, självklart, enligt flera professionela ryttare och forskare, så är det så att man måste variera underlaget. För hur bra underlaget i ridhuset är, så är det inte bra att alltid, alltid rida där. Det är som att äta broccoli frukost, lunch, middag, även vid eventuellt mellanmål och kvällssnacks. Broccoli är jättenyttigt, men skulle man missbruka det så, så får man ett ytterst begränsat intag, man får inte alla näringsämnen kroppen behöver och man skulle definitivt tröttna på broccoli!!
Det samma gäller hästen. Enligt dessa ryttare och forskare, så är det bra att variera sig, rida på hårt underlag ibland, till och med asfalt, för att stärka hästens ben, men det betyder inte att man ska ha värsta passet på asfalt. Rid ut i skogen, låt hästen använda benen på flera olika sätt.
Det gäller även människor, folk som går inna i stan på platt mark hela tiden, de kommer få problem med ryggen eftersom ryggen inte får arbeta. Man måste komma ut i skogen och gå lite ojämt, så ryggen stimuleras.
Varierat underlag. Här är vi ute på en turridning och växlar mellan det här hårdare underlaget och klättring m.m. i skogen.
Med islandshästar är underlaget extra viktigt. Vi som arbetar med gångarterna kan verkligen utnyttja underlaget till vår hästs fördel.
Rider du en femgångare, speciellt en med mycket pass och lite passtaktig tölt? Försök rida på lite mjukare underlag, så det blir lite segt för hästen att trampa, för hårt underlag rubbar hästen en aning och bidrar till mer passtaktig tölt.
Rider man en fyrgångare ska man försöka undvika att i alla fall tölta på för mjukt underlag, som en lite halvgeggig åker. Där kan man trava, annars kommer hästen få det riktigt jobbigt! Däremot är det bra för fyrgångarna att gå på lite hårdare underlag, det som triggade femgångaren till mer pass, det kommer hjälpa fyrgångaren till bättre tölt. Man kan testa tölta på asfalten, då hör man dessutom takten klockrent. Försök hitta ridbanor och ridhus som har lite hårdare underlag, istället för tjock, mjuk sand som passar bättre för den passtaktiga femgångaren.
Till sist kan man försöka bryta en passtaktig tölt med hjälp av böjda spår; volter och sperpentiner är några exempel. Här måste hästen börja arbeta mer med bakdelen. Ska man gå på en volt så måste hästens bakben arbeta mer runt varandra, inte korsa, men mer åt det hållet, vilket gör att den raka, stela passgången inte fungerar lika bra. Volter och serpentiner bryter alltså den passtaktiga gången och stärker en merfyrtaktig tölt.
Det var lite underlagstips för bättre tölt!
Kommentarer
Trackback