Att tänka på med islandshästen

Som många nog redan har uppmärksammat, så är islandshästen en väldigt speciell hästras att rida. Vissa anser dock inte det, många av dessa med denna åsikt har aldrig ridit en islänning. Det är tråkigt, att man är så fäst vid en speciell åsikt och inte alls är beredd att diskutera och möta andras åsikter, argument och funderingar.
Jag försöker att alltid veta vad det är jag kritiserar, innan jag kritiserar det. Exempelvis tycker jag inte om Justin Bieber. Han har väl vissa låtar som är helt okej, jag mår inte dåligt av att lyssna på dem, men jag tycker inte heller att dom är direkt bra. På grund av flera uttalanden han har gjort tycker jag inte heller om honom "som person", alltså det han står för. Jag gillar inte hans idéer som han inte alls vill ändra på, nu säger jag emot mig själv. Men det jag anser är att man inte bör ha låsta idéer om andra personer - andra kan alltid förändra sig. Man ska inte heller ha någon åsikt om hur någonting ska gå till, när man inte själv har någon som helst del i det hela. Exempel: Jag kan inte sitta och gnälla om hur vissa agerar i vissa situationer, som att killar kissar i pissoarer på killtoan. För jag har ingenting med dom att göra och har ingenting på killtoan att göra. Det påverkar inte mig och kommer aldrig göra. Därför tycker jag att det är orättvist om jag skulle gnälla om det.
Samma sak gäller om man gnäller/kritiserar/har åsikter om något som man ändå inte tänker pröva. Eempelvis storhästryttare som kritiserar islandshästar så mycket, säger att de är jättelätta att rida och så vidare. Det tycker jag inte man kan säga innan man har testat. För man vet ju faktiskt inte, utan utgår endast från det man ser (och ridning ska ju se enkelt ut?).
 
Hur som helst. Islandshästar.
På många bloggar kan man hitta tips om hur man ska utföra olika saker. Och jag tänkte ge ett litet sådant tips här. Om islandshästar.
Såhär är det, tänk på att islandshästen är en gångarthäst. På grund av de extra gångarterna, så är det viktigt att signalerna är mer exakta än för övriga hästar som inte är gångartshästar. Det räcker i många fall inte att bara driva på för att få trav. Man måste precisera sig.
Det är det här jag ska förklara. Tänk er att ni rider an mot en hinderkombination. Rider ni dåligt, alltså om ni inte ser till att reglera farten ordentligt (det får ju inte gå för fort, och inte för långsamt) eller om ni kommer ur en alldeles för snäv sväng, kommer snett på hindret, så kommer det med all förmodan, att sluta dåligt. Risken är stor att hästen river, vägrar eller något annat. Den kanske löser det första hindret, men det är ytterst svårt för hästen att kunna räta upp sig och rätta till allt inför nästkommande hinder i kombinationen. Det går absolut, men det är svårt.
Håller ni inte med om att det är lättare att komma direkt och bra på kombinationen?
Det anser jag, och det är likadant med islandshästar. Skall du tölta? Då är det viktigt att du förbereder hästen inför tölten, få den att trampa under sig ordentligt med bakdelen, arbeta med halvhalter, håll om med skänkeln, och håll emot precis i gångsättningen. Det är mycket känsla, och om det blir knasigt, om du ger fel signaler så kommer tölten få en dålig start. Den kan givetvis, som i kombinationen, förbättras efter ett tag, men det är svårt. Det är absolut lättare att se till att tölten fårt en bra start.
Detsamma gäller trav. På islandshästar är det otroligt viktigt att takten är rätt, hästen får annars allt lättare att gå orent, och det är inte bra. Traven skall, precis som på "vanliga" hästar, vara tvåtaktig, skritten fyrtaktig, galoppen tretaktig. Tölten fyrtaktig.
Om inte traven är tvåtaktig kan du inte utveckla den, du kan inte göra saker innan traven är säker, annars kommer hästen tappa balansen för lätt och välja en annan gångart. Det är som när man ska lära sig rida, då vill man lära sig galoppera NU. Men det går ju inte, om man inte kan svänga. Om hästen inte kan trava rent, hur ska man då kunna exempelvis trava över bommar eller travhoppa? Väljer islandshästen en annan gångart, exempelvis gripsepass så kan den saxa över hindret, fastna med benen i bommen och gå omkull.
Då är det extra viktigt att fattningen är bra. Då är det lättare att hålla en bra och taktfast gångart, det är viktigt.
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0